Schampo

Naturligt och ekologiskt schampo kan i början kännas annorlunda gentemot ‘vanlig’ hårvård som innehåller silikoner m.m.

Övergången till ekologisk hårvård kan medföra en hel del funderingar och en känsla av att håret inte blir rent, blir fett fort eller att schampot löddrar för lite. Men vad är det egentligen som gör att det kan kännas så annorlunda? Här reder vi ut vad begreppen kring detta.

Ekologisk hårvård

Bild från Culture Magazine

När du börjar med ekologisk hårvård rekommenderar vi dig att endast använda ekologiska produkter, annars kommer produkterna att arbeta mot varandra på det sätt att schampot hela tiden kämpar för att få bort det syntetiska som du fortsätter använda, och du kommer att behöva mer syntetiska produkter för att ersätta det som schampot tvättat bort.

När ditt hår vant sig vid de nya produkterna kommer det efter en tid att kännas friskare och starkare, och din kropp och hårbotten kommer att tacka dig för att du inte matar dem med skadliga kemikalier.

Mitt nya ekologiska schampo löddrar inte så mycket, varför är det så och vad ska jag göra?

Ekologiska schampon innehåller mycket mildare rengöringsämnen än syntetiska och löddrar därför mindre. Ett schampo som löddrar mycket innehåller starkare tensider som tvättar bort hudens skyddande fettlager och kan dessutom irritera. När du använt ditt ekologiska schampo ett tag kommer det troligtvis att löddra lite mer, men kom ihåg att det inte är löddret i sig som rengör. Att använda mer mängd schampo för att få till ett lödder kan leda till motsatt effekt och kan göra att du får arbeta mer för att skölja ur schampot ur håret, så det bästa du kan göra är att använda en liten mängd och vänja dig med den nya känslan.

Mitt hår känns strävt efter att jag tvättat med ekologiskt schampo, varför?

Konventionella hårvårdsprodukter innehåller ingredienser som ex. silikoner för att ge håret en len och mjuk känsla. När du byter till ekologiskt tillför du håret renare näring som bygger upp håret på ett naturligare sätt, samtidigt som ditt hår börjar detoxa alla syntetiska ingredienser som du tillfört. Följden kan bli att håret känns strävt men det brukar bli bättre med tiden. Detta kan också bli ett sanningens ögonblick där du får se vilken kondition ditt hår verkligen är i utan ett skyddande silikonhölje! Genom att använda ett utredande balsam efteråt kan ditt hår ändå kännas mjukt och lent, men ge ditt hår lite tid att vänja sig med förändringen.

Mitt hår känns fort fett igen efter att jag tvättat håret med ekologiskt schampo, varför?

Som vi berättade i svaret ovan så tvättar starka tensider, som finns i syntetiska schampon, bort hudens skyddande fettlager. Det gör att din hårbotten har vant sig vid att återställa det som tvättats bort, och det tar ett tag innan hårbotten anpassar sig till ditt nya schampo och producerar mindre sebum (fett).

Hur lång tid kan det ta innan mitt hår vant sig vid ekologisk hårvård?

Det är ytterst individuellt men det kan ta allt mellan 3 till 10 tvättar eller mer. Dessutom ska du tänka på vad mer du har i håret förutom det du tvättar med. Om du fortsätter använda ex. värmeskydd eller någon annan produkt som inte är ekologisk kommer ditt hår kanske aldrig att anpassa sig till din nya hårvårdsrutin. Eftersom du då hela tiden tillsätter syntetiska ämnen så blir det en kamp att varje gång tvätta bort ex. silikoner ur håret.

Min hårbotten är irriterad, ibland röd, ibland flagar den, kan det bli bättre med ekologiskt schampo?

Eftersom syntetiska schampon innehåller starka kemikalier som lätt irriterar huden, så upplever många att det blir bättre efter att ha bytt till ekologisk hårvård. Andra vanliga orsaker till irriterad hårbotten och mjäll är stress, sjukdom och dålig kost.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *