Skadat hår

Vi fortsätter på temat skadat och blekt hår eftersom sommaren är den årstid då det är som vanligast!

När håret är skadat så betyder det att grundtrukturen är trasig, d.v.s. de ämnen som bildar hårstrået håller inte ihop det längre och det behöver då hjälp. Vanliga symtom på att håret är skadat är att det känns styvt och glanslöst, tar längre tid att torka och har hårtoppar som lätt går av.

Vad orsakar skadat hår?

Den vanligaste orsaken till skadat hår är kemiska behandlingar som hårfärg, permanent eller att man blekt håret. Dessa behandlingar bryter ner hårets struktur i sin strävan efter att göra om det, och det är viktigt att vara medveten om detta innan du väljer att göra detta. Värmeverktyg som plattång och hårfön är också vanliga orsaker till skadat hår och det är därför det är så viktigt att använda bra värmeskydd som lägger sig som en hinna runt hårstrået och skyddar det. Värmeskydd finns både i krämform och som spray beroende på vad du ska göra. Ska du använda plattång eller locktång är det enklast med en spray, fönar du håret kan en kräm vara enklare. Min favoritspray är ekologisk och är ett värmeskydd som heter Chitinspray från Less is More, i krämform är det Rostedts Creator Perfector jag föredrar just nu.

Vad är riskerna med skadat hår?

Ett skadat hår i sig är ju redan förstört men den största risken är att håret går av. Om håret redan är skadat och man väljer att göra ex. en blekning eller färgning så riskerar man att håret inte håller ihop och går av istället. Detta är dock mycket ovanligt och din frisör kommer troligtvis att varna dig innan och råda dig till en annan behandling. Ekologisk hårfärg är dock en annan historia eftersom den lägger sig utanpå hårstrået och därmed verkar stärkande.

Hur kan jag förbättra mitt skadade hår?

Det första är att alltid använda värmeskydd när du stylar håret med värme, det andra är att använda bra schampo och balsam. Du kan även använda en leave in produkt efter varje hårtvätt för att skydda och stärka håret. Genom att applicera en leave in produkt så ger du håret ett extra lager som skyddar mot yttre påfrestningar, dessutom är de flesta leave in produkterna väldigt vårdande så du får allt i ett!

Min nya kärlek är Less is Mores Lindengloss ekologiskt schampo och balsam som är speciellt utvecklade för skadade, blekta och färgade hår. De lagar håret samtidigt som de hjälper till att bevara färg och ger glans. EDGE Natural Hair Care har också riktigt bra produkter för skadat hår med samma funktion som Less is Mores, deras Anti Frizz är dessutom helt underbar som leave in produkt och skyddar både mot värme och UV-strålar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild från Culture Mag.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *