Varför använda ekologisk mascara?

Här kommer lite hemska fakta för alla oss som använder smink dagligen; smink behöver inte tillötesgå reglerna kring innehållet av kvicksilver. Detta är en liten påminnelse om varför man ska välja ekologisk mascara.

Förra veckan försökte fördraget som kontrollerar mängden kvicksilver i produkter att kolla mängden starka neurogifter som accepteras i produkter som lampor, batterier och termometrar, vilket resulterade i att en del av dem inte längre får säljas på grund av för höga kvicksilverhalter. MEN fördraget utesluter tvålar och smink trots att de ibland använder kviscksilver som konserveringsmedel.

I en intervju med Scientific American säger Stacy Malkan, som är medgrundare till gruppen Campaign for Safe Cosmetics, att det inte finns någon anledning till att kända neurogifter ska tillåtas i dessa produkter. Många amerikanska företag har utvecklat konserveringsmedel utan kvicksilver, men eftersom tillverkarna inte måste lista ingredienser som finns i produkter i mindre än 1% mängd (vilket kvicksilver ofta är) så kan det vara svårt att bedöma om en produkt är fri från den.

Inga tester har gjorts som kontrollerar effekten på människor när kvicksilver finns i en mascara, men man vet genom andra tester att giftet snabbt tas upp av kroppen genom huden. Om man utsätts för större mängder kvicksilver kan kroppen få neurologiska skador och njurskador. När gravida kvinnor utsätts bara för små mängder kan det påverka det växande fostrets hjärna.

Vad har du för alternativ?

Hitta en mascara som inte har så lång hållbarhet, de är mer troliga att vara utan kvicksilver och andra skadliga gifter. Ekologiska mascaror är ett utmärkt alternativ eftersom du då vet att de inte innehåller några skadliga ämnen.

Här kan du köpa ekologisk mascara >

(fakta: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=in-the-public-eye-mascara-exempt-from-mercury-treaty)

Blått öga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *