Ekologisk hudvård Om ingredienser

Ansiktsoljans intensiva näring!

Ge huden näring! Huden är ditt största organ och bör behandlas med stor omsorg. Har du hört talats om ansiktsoljor och aldrig testat? Har du testat men tyckt det varit kladdigt? Använder du redan olja varje dag men når inte önskad förändring?
– Denna bloggartikel är för dig!

Mineralolja är den olja som vanligtvis ingår i hudvårdsprodukter. Vi har valt att inte ha produkter med mineralolja eller silikoner i vårt sortiment då vi anser att den typen av olja inte hör hemma i hudvård. De helt saknar innehåll av fettsyror, vitaminer och antioxidanter. Dessutom samverkar inte mineraloljan eller silikoner med huden utan dess molekyler är så pass stora att den lägger sig på ytan och det är oftast anledningen till att viss olja upplevs som kladdig. Vi tycker att huden mår mycket bättre av vegetabiliska oljor som kan penetrera huden och påverka cellerna på så många positiva sätt och som är fyllda med bra saker för oss.

Vegetabiliska oljor är de oljor som kommer från växtriket. Oljorna kan pressas ur frön, kärnor, fruktkött och skal. Vegetabiliska oljor är mycket rika på näring. De innehåller olika typer av fettsyror som har olika uppgifter i vår kropp i form av näring och för vår hud i form av att de kan hjälpa huden med olika funktioner.

Olja kallas fett som är flytande vid 20 grader, det är alltså inte smörer och vaxer. Här kommer vi ändå ta upp både oljor och andra typer av vegetabiliska fetter just för att de kan göra så mycket bra för vår hud.

Men vad är oljan/fettet som finns i fröna och nötterna? Jo, det är ju faktiskt lagrad energi. Växten har tagit tillvara på energi från solen och kapslat in den i en nöt eller ett frö. Och den energin frigörs när vi konsumerar oljan. Också när vi smörjer oljan på huden verkar den värmande och som ett extra skyddande lager.

Deodorisering betyder att man tar bort doft och smak från oljor. Till exempel är avokadooljan grön men den deodoriserade varianten är genomskinlig. Kokosolja luktar kokos men deodoriserad kokosolja gör inte det. Denna behandling görs beroende på vad man ska använda oljan till.

Kallpressad olja kallas  den olja som är pressad utan tillsatt värme. Däremot så orsakar friktionen att oljan blir ca 80 grader varm. Virgin kallpressad olja är den första delen av oljan som kommer ur det man pressar och den är då mest rik på näringsämnen.

Det finns tre olika kategorier av fettsyror; mättade, fleromättade och enkelomättade. I varje kategori finns det också en mängd olika typer och alla påverkar oss på olika sätt. Skillnaden rent kemiskt sett är antalet dubbelbindningar mellan kolatomerna i molekylen. Varje typ av fett beskrivs nedan så att du lättare ska kunna få vägledning i vad just din hud behöver och varför vissa ansiktsoljor känns på ett sätt medan andra känns på helt ett annat.

Tjocka smörer – Mättade fettsyror

Mättade fettsyror är platta och saknar dubbelbindning. Exempel på mättad fettsyra, som är vegetabilisk, är palmitinsyra. Feta smörer och tröga oljor så som kakaosmör, sheasmör och kokosfett är rika på mättade fettsyror. Deras uppgift för vår hud är att skydda huden. De bevarar fukten i huden och skyddar huden mot
t ex vind och kyla. Dessa fetter är stabila fetter och härsknar inte så lätt. Särskilt omtyckta fetare smörer och oljor är:

Kokosolja: rik på palmitinsyra som tål uppvärmning väl. Kokosolja är en av få fetter som verkar kylande och används därför vid irriterad hud. Den är också antiinflammatorisk.

Ricinolja: Riconolja används ofta som tvättolja för den löser upp smuts och make-up effektivt. Den förekommer också som ingrediens i till exempel fetare läppprodukter.

Sheasmör: Sheasmör används i Afrika mot solskadad hud. Den är mycket rik på E-vitamin och läker huden effektivt. Den är oerhört mjukgörande och sheasmöret stärker huden effektivt.

 

Torra oljor – Fleromättade fettsyror

De torra oljorna kan anses vara särskilt intressanta då de innehåller mycket aktiva ämnen, fleromättade fettsyror och vitaminer. En torr olja går snabbt in i huden och kan kännas just torr när man smörjer den, därav namnet. Torra oljor innehåller ofta essentiella fettsyror såsom omega 3 och omega 6. De essentiella fettsyrorna kan kroppen inte tillverka själv utan de måste vi få i oss genom kosten. De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. En viktig fettsyra  i omega-3-familjen är alfa-linolensyra. Motsvarigheten i omega-6-familjen är linolsyra.

Alfa linolensyra hittar du bland annat i linfrön och fet fisk och linolsyra finns i tex. sesamfrön. Viktigast för kroppen är balansen mellan de olika fettsyrorna.

Men viktigt att framhålla är att brist på alfa linolensyra kan orsaka allvarliga åkommor såsom huvudvärk, depression och hjärt- och kärlsjukdomar.

Den torra eller om man så hellre vill kalla den, lätta, strukturen kommer sig av att oljan är fluffig i sin sammansättning. Detta innebär att oljan lättare oxiderar och är inte lika stabil som en fetare olja, med andra ord så härsknar den relativt snabbt, oftast inom ca 2-3 månader efter öppnande.

På huden används torra oljor för att de innehåller så många aktiva substanser. Oftast gemensamt för de torra oljorna i hudvård är att de arbetar på ålderstecken och utvinns från bär. Till exempel har vi hallonfröolja och granatäpplekärnolja och blåbärsfröolja som är välkända anti-age-oljor.

 

Mjukgörande oljor – Enkelomättade fettsyror

Enkelomättade fettsyror finner vi oftast i oljor som används för att göra huden mjuk och smidig. Oljor med enkelomättade fettsyror är till exempel mandelolja, aprikoskärnaolja och persikokärnolja. Fettsyrorna tränger ner en bit i huden och gör huden len, mjuk och smidig.

Det är väldigt vanligt att använda just denna typ av oljor i vardagsprodukter såsom body lotion och handkräm. Oljorna går relativt snabbt ner i huden och gör huden följsam och motverkar uttorkning.

Så vad önskar du av din ansiktsolja? Hitta den perfekta ansiktsoljan för just dina behov, besök vår kategori ansiktsolja här!