Anti age Detox Ekologisk hudvård Känslig hy Om ingredienser Problemhy/fet hy

Levande bakterier balanserar din hud!

Det senaste inom hudvård är så kallad ”probiotisk hudvård”. Men vad innebär det egentligen och hur funkar det? Vi hjälper dig med en snabb grundkurs!

Vad är PROBIOTIKA?

Probiotika är ett samlingsnamn på olika stammar av goda bakterier som förekommer naturligt på huden.

Kanske har du hört talas om hälsofördelarna med att äta livsmedel som innehåller probiotika? Många har provat kefir, yoghurt och även probiotiska kosttillskott.
Probiotika är alltså en mängd mikroorganismer som lever i och på ytan av vår kropp. Varje människa har sin unika kombination av dessa organismer – också kallat vårt mikrobiom.
Vi har mer än 10 000 olika typer av bakterier som lever i och på oss. De har en oerhört viktig betydelse för vår hälsa och för hur vår hud mår. Probiotika och andra mikroorganismer spelar faktiskt en helt avgörande roll för vår överlevnad.

Hur fungerar probiotika i hudvård?

På hudens översta lager florerar en mängd mikroorganismer. Dessa bakterier och balansen mellan dom har stor påverkan på både hudens utseende och dess tillstånd. Att ha en god balans i mikrofloran på huden är väldigt viktigt. Vi kan kalla de goda bakterierna ”egna bakterier”, de lever på vår hud. De dåliga bakterierna kallar vi för ”främmande bakterier” och dessa kan dyka upp av olika orsaker. När de goda bakterierna inte klarar av att bekämpa de dåliga bakterierna hamnar hudens mikrobiom i obalans. Det är denna obalans som många forskare menar är det som orsakar hudproblem som akne, eksem etc.

Det är anledningen till att probiotika i hudvård ger så fint resultat, för att man tillför just goda bakterier till hudens mikrobiom och att när de goda bakterierna får övertaget och balansen upprättas så blir hudens tillstånd bra igen.

Marina Miracle’s unika, levande probiotika

Marina Miracle har använt levande probiotika sedan 2015 då Sweet & Creamy Oil Cleanser lanserades. Idag finns leveande probitoka i flera av produkterna och Marina Miracle har utvecklat sin alldeles unika probiotika.

För att kunna ha levande probiotika i hudvård krävs en mycket avancerad formula eftersom bakteriena är mycket sköra och lätt kan dö och bli overksamma vid fel behandling. Marina Miracle har, i samarbete med en expert som under 30 års tid forskat och odlat probiotika, utvecklat en egen probiotika för att till hundra procent synkronisera den med de olika ansiktsprodukterna i sortimentet och dess funktioner. Probiotikan tas t ex fram från fermenterade tomatplantor, broccoli, grönt, te, alfaalfagroddar, hallon, acaibär, havre, brännässlor, amaranthfrön mm.

I Marina Miracles produkter finns probiotika från 12 olika stammar. Bakteriernas aktivitet har mätts i laboratorium med goda resultat men precis som i invärtes probiotika så är det viktiga även här inte antalet bakterier utan just antalet olika stammar.

Acetobacter är en aerob bakteriestam som producerar ättiksyra och glukonsyra.
Acetobacter xylinoides och acetobacter ketogenum är två stammar som finns i den fermtenterade probiotiska kulturen.
Andra bakterier som också finns i kulturen är: Saccharomycodes ludwigii, Saccharomycodes apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Zygosaccharomyes, Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces, Lactobacillus, Pediococcus, Gluconacetobacter kombuchae, Zygosaccharomyces kombuchaensis.

Probiotika-kulturen är även fullspäckad med vitaminer, enzymer och syror som verkar både uppstramande och ger en antioxidant effekt. Probiotikan gör också att andra växt- och örtextrakt i produkterna lättare bryts ner, så att huden kan tillgodogöra sig alla deras verksamma ämnena på ett bättre sätt.

 

Produkterna innehåller även Prebiotika, dvs bakterie-mat till Probiotika-bakterierna. Bakterierna har prebiotika att leva av så länge produkten inte har gått ut i datum.

Fermenteringsjuicer med levande probiotika

Med den aktiva probiotiska kulturen som bas kan Marina Miracle tillverka flera aktiva fermenteringsjuicer av olika frukter, bär och växter:
Sweet and Creamy Oil Cleanser kommer probiotikan från fermenterade boccoligroddar, alfa-alfa groddar och tomatplantor.
Acai Hydra Cream baserar juicen på acaibär, hallon och brännässlor, cremen innehåller 70% probiotika.
Shea Hydration Mask används grön te och aloe vera
I Rosehip Peeling Mask är det broccoli och alfalfagroddar.
I Amaranth Day Cream, som består till 50% av probiotika, är det fermenterat havre och amaranthfrö.