Ekologisk hudvård

Så kan du få ordning på din hud – Välj rätt rengöring för dig

Rengör huden rätt!
Hur vi rengör huden, framförallt i ansiktet, är avgörande för hur vår hud kommer att må och hur fin hy vi får. En viktig aspekt är basen i din rengöring. Är det en gel? En creme, en mjölk eller miscellärt vatten? Det är också av stor vikt vilken pH-balans huden har, hur vi hanterar hudens pH-värde och även hur hårt vi utsätter huden för olika tensider.

Steg 1
För att ta det i en pedagogisk ordning så börjar vi med rengöringen. Att rengöra huden är bra för att få bort orenheter, smuts och make-up etc. Flera rengöringar är dessvärre alldeles för starka för vår hud och tvättar då bort skyddshöljet vi har på huden, torkar ut huden och rubbar pH-balansen.  Många rengöringsprodukter som skummar innehåller tensider. En del tensider är syntetiska, en del är sockertensider och en del tensider är en blandning av båda. Det är inte helt enkelt. De starkaste är sulfater och de är inte att rekommendera i någon rengöring eller för någon hudtyp. Den här ”rena” känslan när det liksom gnisslar om huden, det är ett tecken på att huden är så pass ren att skyddshöljet också är påverkat. En ren hud som inte är skadad ska kännas mjuk och len även fast den är nytvättad. En normal hud kan däremot använda geler och liknande lödderprodukter med sockertensider och vegetabiliska aminosyror utan att huden tar skada. En rengöringsgel eller skum sköljer man av med vatten och där behöver man endast vid behov komplettera med tvättduk eller tvättsvamp för att ta bort ev rester.

Det absolut mildaste för den känsliga huden är att använda olje- eller creme/lotion-rengöring med mycket mild doft eller helt doftfritt. En känslig hud ska inte utsättas för aktiva ingredienser eller att man måste gnugga i ansiktet. En mjölkig rengöring är en emulsion som ofta är mild för huden. När Oil Cleansing Method kom så blev det populärt att tvätta ansiktet med vegetabiliska oljor. Det är dock av  stor vikt  vilka oljor man tvättar med beroende på om man har fet eller torr hud. För en fet hud är det bra att tvätta med torra oljor medan en torr hud klarar av fetare oljor. När man tvättar med olja så måste man använda någon form av svamp eller tvättduk för att ta bort tvättrester. En mogen hud kan man i själva rengöringsfasen betrakta som en torr hud, den behöver extra omvårdnad och skydd.

Miscellärt vatten är en produkt som löser smuts och fett men som känns som ett vatten. Dessa produkter är mycket omtyckta som morgonrengöring då de är lätta att använda med pads.

Steg 2
Då tar vi nästa steg, pH-värdet. Lika eftersträvansvärt som bra balans i livet är det att med bra balans i huden. Men vad som på pH-skalan kallas neutralt, dvs pH 7, är inte det optimala för huden. Hur sur eller basisk hudens yta är betyder mer än man kanske tror.  En frisk hud har i genomsnitt ett pH-värde på 4,5-5, vilket innebär att ytan är något sur. Denna speciella egenskap håller bakterier, virus och andra mikroorganismer som inte tycker om en sur miljö borta.

Så snart vi tvättar oss med vatten så rubbar vi pH-balansen. Använder vi dessutom en tvål eller liknande som ofta är basisk så blir pH-värdet ännu högre. Det är nu ansiktsvattnet kommer in i bilden. Ansiktsvatten återställer hudens pH-värde och när huden har rätt pH så tar den också emot cremerna som du lägger på mycket bättre. Om du vårdar hudens pH-balans så kommer du också uppleva en härligare lyster i huden.

Upptäck alla våra rengöringsprodukter här!