Intimvård

Ta väl hand om ditt underliv!

Ohälsa i underlivet är väldigt vanligt och orsakerna handlar oftast om okunskap. Många av oss kvinnor vet helt enkelt inte hur vi ska ta hand om våra underliv så vi använder produkter som inte är anpassade för intimområdet, vilket kan orsaka besvär.

Dr. Rebecka Kaplan Sturk är gynekolog och specialiserad inom vulvavård. Hon säger: ”Tvål är den allra största boven för ohälsa i underlivet och en big no no. Att tvätta med tvål kan bidra till torrare och skörare slemhinnor vilket gör att oönskade bakterier lättare får fäste och dessa kan i sin tur orsaka besvär.”

Okunskapen handlar både om vård och hygien men även om vår egen anatomi. Vagina är ett ord som ofta används för att innefatta allt ”mellan benen”. Men det vi då oftast syftar på är vulvan. Vulva är de yttre delarna av intimområdet och vagina är den invändiga kanalen som leder till livmoder och äggstockar.

Vaginan är självrengörande och ska inte rengöras. Den har en armé av bakterier som håller vaginan fuktig, frisk och med ett surt pH värde. Och som alla bakterier, så har även dessa en doft. Denna doft är helt naturlig och ska finnas där. Vi har alla olika uppsättningar av bakterier och har därmed vår alldeles unika doft.

Lika unik som vår doft är vulvans utseende. Den kan liknas vid en blomma med två lager av unika kronblad. Dessa ”kronblad” kallas på latin ”labia” vilket betyder läppar.

Mellan yttre och inre blygdläppar samlas rester av t ex hud, mens och flytningar och kan skapa dålig lukt om vulvan inte rengörs. Rengöring en till två gånger per dag är lagom. För mycket rengöring kan också skapa obalans.

 

”Om man sköter om sin vulva på ett bra sätt så minskar man risken att utveckla infektioner, bakterieobalanser, samlagssmärtor, eksem och andra bekymmer”, säger Rebecka Kaplan Sturk. Både Rebecka och hennes podd-kollega, barnmorskan Carina Rylander, är båda helt överens om att ekologiska och vegetabiliska oljor är det bästa sättet att rengöra och vårda vulvan med.

Många vill känna sig fräscha i underlivet och det kan vara svårt med bara vanligt vatten. Oljan rengör samtidigt som den återfuktar och vårdar. Slemhinnor är känsliga så genom oljetvätt minskas även onödig friktion och slitage.

Lip Intimate Care har skapat tre olika rengöringsoljor för att tillgodose olika behov. Oljorna används vid intimtvätt istället för tvål.

Sea Buckthorn + Fragonia – En blandning av naturliga och ekologiska oljor och med extrakt av havtorn. Havtorn är en välkänd superfrukt som har en reparerande och fuktgivande effekt på slemhinnor. Fragonia är en väldigt mild och balanserande eterisk olja som förutom sin fräscha doft har svamp- och bakteriehämmande egenskaper. Oljan har hjälpt många kvinnor som lidit av underlivsproblem.

100% naturlig, 70% ekologisk.

Coconut + Vanilla – En blandning av naturliga och ekologiska oljor med en subtil doft av vanilj. Vanilj är en sensuell doft som hjälper till att skapa välbefinnande. Doften är helt naturlig och innehåller inga allergener. 100% naturlig, 70% ekologisk.

Prebiotic + Postbiotic – En ny doftfri olja med ett unikt prebiotiskt och postbiotiskt extrakt som hjälper till att främja och bevara en hälsosam mikroflora. 100% naturlig, 70% ekologisk.