Anti age Ekologiskt solskydd Känslig hy

Viktigt att veta om solskydd!

Vi konsumerar  varje år enorma mängder solcremer. Vi har också lärt oss att det är oerhört viktigt att skydda oss mot solens strålar. Men det är inte så många som har kunskap om hur valet av solskydd påverkar vår hud, hälsa och vår planet.

Vi skyddar oss mot solens strålar av många anledningar. En är att vi vill förbygga för tidigt åldrande av huden. Solens strålar frigör fria radikaler i huden och de fria radikalerna attackerar våra friska hudceller och föråldringsprocessen är igång. Solens orsakar också uttorkning av huden, huden blir yttor och rynkor bildas. Solen orsakar pigmentfläckar och kan också vara grunden för hudcancer. Men solen är också källan till allt liv och ger oss det livsviktiga D-vitaminet.

Det finns flera typer av solskydd. Det som de flesta av oss känner till är syntetiskt solskydd eller som det ibland kallas kemiskt solskydd. Att kalla något kemiskt är inte korrekt om man vill särskilja det då allt består av olika typer av kemiska sammansättningar.  Vi föredrar ordet syntetiskt solskydd. Och ska man vara korrekt så heter det UV-filter och inte solskydd.

Syntetiskt UV-filter består av många olika typer av filter som skyddar mot antingen UVA, UVB eller både och. De fungerar på så vis att de absorberar solens strålar i huden och omvandlar strålningen till att bli ofarlig strålning.

Den andra typen av UV-filter är det fysikaliska filtret, också kallat mineralfilter. Det består av zinkoxid och/eller titaniumdioxid. Dessa oxider är mineraler och därav namnet mineralfilter. De skyddar båda mot UVA och UVB-strålning.

Ett fysikaliskt filter reflekterar solens strålning så att de inte kan tränga in i huden. De lägger sig alltså på hudytan och speglar strålarna så att de studsar från huden.

Den största andelen av solskyddscremer på marknaden innehåller syntetiska solskydd. Vi förespråkar att man använder fysikaliska filter av flera anledningar. En aspekt är att flera av de syntetiska filtren visat sig ta sig in i blodomloppet och studier visar också att de lagras i våra inre organ Det finns en undersökning som visar att tex. de aktiva beståndsdelarna i solskyddsmedel som innehåller UV-skydden avobenson, oxybenzon, octocrylen och ecamsule överskrider de gränsvärdena för vad kroppen ska exponeras för, detta slår forskarteamet från FDA fast. (1). Olle Larkö professor i dermatologi konstaterade redan 2005 att syntetiska solskyddsfilter lagrades i njurar på små barn. Det finns också andra hälsosapekter med syntetiska solfilter bland annat pekar studier på att vissa är hormonstörande och påverkar spermiernas kvalitet. Vid Rigshospitalet i Köpenhamn är Centrumet Edmarc världsledande när det gäller forskning på uv-filter och effekter på reproduktion och människor. UV-filter är en i mängden av potentiellt hormonstörande kemikalier som vi är utsatta för men de har varit lite förbisedda av forskningen, säger Anna-Maria Andersson, forskningschef vid Edmarc. (2)

Något det också varnas för är nano-partiklar. Nanopartiklar kan förekomma i både solkrämer med fysikaliskt skydd och syntetisk skydd. Men vad är nanopartiklar och varför är det farligt?
Nanopartiklar är små partiklar som är mindre än 100 nanometer i diameter. Dessa används i många sammanhang och när det gäller fysikaliska filter så är meningen att göra partiklarna så små så att de inte ska lämna någon vit hinna. Innehåller en produkt nanopartiklar så ska detta deklareras. Nackdelen med nanopartiklar är att de kan penetrera våra kärl bland annat och på så vis ta sig in i våra kroppar. Så för att inte få in främmande partiklar i kroppen så bör man undvika produkter med nanopartiklar. Men en knepig sak är att varumärken får marknadsföra sina produkter som ”No nano” så länge det är under 50% nanopartiklar, så var noga med att fråga tillverkaren om andelen nano även i ”No nano”-produkter.

De fysikaliska filtren har länge kritiserats för att man blir så vit av dom. Detta för att mineralfiltrena har behövt vara i så pass stora partiklar så att de ska kunna spegla solens strålar och inte tränga ner i huden. Sedan ca 4 år så finns det en ny teknik i hur man kan tillverka effektiva fysikaliska filter utan att dessa ger en vit kladdig hinna på huden.

Bioregenas solskyddsprodukter är baserade på denna nya tekniken. Man pulvriserar titandioxiden och sedan binds den med syre och väte, tack vare detta förekommer 0% nano i Bioregenas produkter.  De innehåller endast fysikaliskt filter och detta är testat för att skyddarmot både UVA1, UVA2 och UVB. . Det positiva med denna nya teknik är att man varken blir vit av cremerna och de innehåller inga nano-partiklar. Produkterna är testade för särskilt känslig hud – sk Hypoallergenic. Doften som finns i vissa av cremerna är från ett växtextrakt från tiareeblomman, de innehåller alltså varken syntetisk parfym eller eteriska oljor.

I sortimentet finns cremer, olja och lotion med solskyddsfaktor på mellan SPF 15 och Spf 50+. Du hittar produkter för hela familjen.

För kroppen finns en sololja med SPF15 Bioregena Sunscreen Oil SPF15. Den innehåller karanjaolja som är vårdande för huden och rik på fettsyror, väldigt härlig att smörja in kroppen med för att få ett snyggt glow på huden.

 

För både kropp och ansikte finns två stycken spray lotions som också passar väldigt bra att ha under foundation eller dagcreme. Texturen är lätt och de går snabbt in i huden. Bioregena Sunscreen spray SPF30 och Bioregena Sunscreen spray SPF50.

Är man känslig eller har ljus hud så är Bioregena Face Balm SPF50+ att föredra. Den är doftfri och har en krämig konsistens. Passar särskilt bra efter ansiktsbehandlingar och syrapeeling.

 

Glöm inte solskydd även innan sommaren kommer, vårens strålar är starka för vår vinterhud.

 

(1) Journal of American Medical Association (Jama)Chemicalwatch.com.  Clinci  Epochtimes Medicalxpress.com  SvD

(2) Kemi.dk  SvD